Úřední deska       Odhlásit oběd       Jídelníček ZS       Fotky - Videa       Kontakt        

Stravovací tipy a zajímavosti

Základ úspěšného dne je správná SNÍDANĚ

SNÍDANĚ = RAŇAJKY = DESAYUNO = COLAZIONE = PETIT DEJEUNER = FRÜHSTÜCK = BREAKFAST

Snídaně je důležitou součástí gastronomie a stravovacích zvyklostí každého národa. Jedno přísloví praví


"snídej sám, obědvej s přítelem, večeři dej svému nepříteli!‘‘


Snídaně a její složení má být co nejpestřejší a musí obsahovat i tekutiny neboli nápoj. A kde by se měla odehrávat? Na místě nezáleží, ale jedno zásadní pravidlo má: vždy v příjemné atmosféře.
Správné složení snídaně je přitom nezbytné pro dodání potřebné energie i celodenní psychickou rovnováhu. Zkuste to změnit a odstartovat svůj den s nutričně vyváženou a přitom opravdu chutnou snídaní.

Z výživového hlediska by měla snídaně pokrývat celých 20 až 25 procent naší denní energetické potřeby a měla by být samozřejmě pestrá, tedy vhodně a ve správném poměru kombinovat různé skupiny potravin.

Nesmíme zapomínat na pitný režim, který je třeba dodržovat již od rána.
Takto by mělo vypadat správné složení snídaně:
složené sacharidy + bílkoviny + v menším poměru i tuky + zdroj vlákniny, minerálních látek a vitamínů + zdroj tekutin 0,3-0,5 l.
Každý stát má svá specifika týkající se skladby snídaní. I snídaně se může stát netradičním rituálem a kulinářským zážitkem

Americká snídaně
se často skládá z polotovarů jako jsou palačinky, waffle s javorovým sirupem, "pancakes"- lívance. Tato sladká část je doplněná i slanou snídaní. Tradiční snídaně je složená z vajíček, slaniny, toastů a pečených brambor - jednoduchý křupavý bramborák "hash browns". Dále široké plátky jemného toastového chleba namočené ve směsi mléka a vajíčka, osmažené na másle a podávané se sirupem a ovocem, nejlépe jahodami nebo banány.

Typická anglická snídaně
se skládá především z toastu, másla a džemu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, opečeného rajčete, žampionů, fazolí a tradičně k ní patří i tzv. „black puding“.

Francouzi
většinou snídají bílou bagetu s máslem a džemem, džus, čaj či kávu, café au lait nebo horkou čokoládu. Jednotlivé regiony Francie mají svoje typické snídaně – v Alsasku snídají ‚kouglof‘, briošku plněnou rozinkami a mandlemi a zdobenou moučkovým cukrem. Na jihu Francie se zase při snídani podává speciální chléb „fougasse“ ochucený olivami a ančovičkami.

Klasická německá snídaně
se skládá z čerstvého pečiva (dle regionu zde naleznete různé druhy houstiček a chlebů - slunečnicových, dýňových, vícezrnných ...), marmelády, salámů a šunky, vařeného vejce a čerstvé kávy. Bylinkové, ovocné, černé, zelené čaje a čaje typu roibush, honeybush a pomerančové freshe. Němci často konzumují také různé druhy müsli, kupované, ale i doma připravované, a to s jogurtem, mlékem, džusem. Z vlastní zkušenosti také vím, že konzumují zdravé ovesné, kukuřičné, pohankové, rýžové vločky, a to bez přidaného cukru. Pro děti i dospělé nechybí lískooříšková „dobrůtka“ krém Nutella netradičně v kombinaci s plátkem sýra či salámu. Na stole také nechybí rozmanité druhy ovoce a zeleniny. Nesmíme zapomenout na "Fladenbrot“. Fladenbrot pochází z Turecka. Existují nejméně dva odlišné typy – plochá teortilla a chleba. Chlebový Fladenbrot je sypaný Nigelou, což je černý kmín původem z Asie, který se dnes pěstuje hlavně v Indii.

Řekové
začínají den šálkem silné černé kávy se sladkým koláčem, spoustou čerstvého ovoce a jogurtem. Jogurt používají nejčastěji bílý a dochucují jej různými druhy medů. Dále používají skořici či kardamom.

Italská snídaně
podobně jako francouzská, se liší region od regionu. Snídaně se většinou skládá z caffè lattè nebo cappuccina s croissantem, ať už obyčejným, nebo plněným čokoládou, dále je to domácí chléb s máslem, džemem a pomerančovým freshem. Typické jsou crespelle se šunkou a mozzarellou, nutelou nebo marmeládou, koláče a nejrůznější pečivo právě vytažené z pece

Španělské „desayuno“
tvoří čaj nebo káva, toastový chléb namazaný máslem, sladké pečivo, mléčné výrobky (nejlépe nízkotučné) - mléko, sýr, jogurt, med, ovoce, čerstvé rajče.

Připravte si zdravou, nutričně vyváženou a hodnotnou snídani, na které si navíc určitě pochutnáte…my jsme připraveni v rámci našich dílen a projektů tyto zdravé snídaně naučit připravovat naše žáky ve škole a budeme velice rádi, když nám v tomto snažení u dětí pomůžete, abychom společně upevnili jejich správné stravovací návyky.
   

Na tomto místě budeme zařazovat další zajímavosti z oblasti stravování…
Adresa - sídlo organizace
Základní škola a mateřská škola Hovorčovice, příspěvková organizace
Revoluční č.903
250 64 Hovorčovice

MŠ - odloučené pracoviště
Bořanovická 114
250 64 Hovorčovice
Detašované pracoviště MŠ: Lánská 993

Fakturační údaje
Základní škola a mateřská škola Hovorčovice, příspěvková organizace
Revoluční č.903
250 64 Hovorčovice
IČ: 70 999 431
Účet ZŠ a MŠ: ERA č.ú. 201211998/0300
Účet stravování ZŠ: ERA č.ú. 271454661/0300
Účet stravování MŠ: ERA č.ú. 216825052/0300
Účet AKCE ZŠ: ERA č.ú. 265602170/0300
Účet AKCE MŠ: ERA č.ú. 216657431/0300

Zřizovatel
Obec Hovorčovice
www.hovorcovice.cz
Ředitelka
Mgr. Jana Hirková


Kontakty ZŠ
Info ZŠ: +420 311 232 391
Jídelna: +420 311 232 272
Družina: +420 311 232 392
Sborovna 1. stupeň: +420 311 232 394
Sborovna 2. stupeň: +420 311 232 274
E-mail ZŠ:
E-mail Jídelna:
E-mail družina:

Kontakty MŠ
Info MŠ Bořanovická: +420 311 233 372
Info MŠ Lánská: +420 311 232 091
Jídelna: +420 311 233 371
E-mail MŠ:
E-mail jídelna:

Identifikace školy
Red IZO: 600051561
IZO ZŠ: 181066807
IZO MŠ: 107515954
Adresa datové schránky: vcntiup
 
Mapa
Umístění školy na mapě

GPS: 50°10'53.1"N, 14°31'09.1"E
          50.181420, 14.519183

Autobusové spojení
Zastávka: Hovorčovice “U kostela”
Linky: 305, 351, 417 - Vyhledat spojení

Nastavení cookies | GDPR
K.A.H. Studio